Over Bijzonder unIQ
Waarom Bijzonder unIQ
Ik ben Siswa Heikoop-van Riesen, gepromoveerd psycholoog (richting Instructie, Leren en Ontwikkeling), getrouwd en moeder van twee jonge kinderen, uit 2018 en 2021, waarvan direct bij hun geboorte werd gezegd dat ze zo'n heldere blik hadden. De jongste werd in zijn eerste 10 dagen op deze wereld door het verpleegkundig personeel "de pittige" genoemd. Een heldere blik en een stevig karakter. En dat hebben beide kinderen nog steeds. Geen doorsnee kinderen, wel kinderen die het leven intens (laten) beleven, in al haar facetten. Want nee, beide kinderen werken niet volgens het boekje. Zij hebben hun eigen logica, intense emoties en angsten. Waar de een heel lang zelfstandig bezig is met zijn eigen fantasiespel, boeken helemaal uit zijn hoofd kent (ook op 2-jarige leeftijd al) en deze keer op keer opnieuw wil horen, heeft de ander al snel geen interesse meer in dingen die hij al kent (en dat gaat heel snel) en is het materiaal niet aan te slepen. Beide praten veel en leggen alles graag uit aan iedereen die het wil horen en aan iedereen die het niet wil horen. Als ze ergens in zijn geïnteresseerd, willen ze er alles over weten en kunnen ze er eindeloos mee bezig zijn, waarbij ze hun eigen bijzondere creativiteit inzetten. Ik (her)ken hun logica en creativiteit en wij spreken dezelfde taal.
Onze kinderen hebben mijn interesse in hoogbegaafdheid enorm aangewakkerd en ook voor mij vielen veel puzzelstukjes op hun plaats toen ik me er, bijna obsessief, in ging verdiepen. Hier wilde ik meer mee doen. Ik wilde mijn opgedane kennis over hoogbegaafdheid en mijn ervaringen, gecombineerd met mijn passie en opleidingen in educatieve psychologie (MSc en PhD), communicatie (MSc) en de wetenschap, inzetten om andere hoogbegaafden, ouder(s) van hoogbegaafde kinderen, studenten en volwassenen te helpen het beste uit zichzelf en hun leven te halen. Want ik weet uit eigen ervaring wat je doormaakt. Bijzonder en uniek.

Wie ben ik
Als meisje vond ik al bijna alles leuk om te doen en ontdekken. Van heerlijk actief buiten spelen, klimmen en klauteren, voetballen en turnen tot rustig en vol aandacht tekenen en knutselen, hele bouwwerken maken, eindeloos spelletjes spelen en het voeren van gesprekken met andere kinderen, juffen, meesters en andere volwassenen. Ik ging om met veel verschillende (typen) mensen van alle leeftijden, zowel kinderen als volwassenen, en kon me goed in hen inleven. Zo hielp ik op de basisschool bij ruzies tussen vriend(innet)jes door van beide kanten te vertalen wat ze nou echt bedoelden. De keuze voor mijn middelbare school was die van mijzelf, tweetalig vwo op een school waar niemand van mijn basisschool heen ging, in plaats van te doen wat gangbaar was of wat anderen het liefst zagen dat ik deed.
Op de middelbare school hielp ik meerdere vrienden met, onder andere, hun studiekeuze. Dit waren vaak studies waar ze niet aan dachten die wel echt bij hen bleken te passen, inclusief het werk dat ze nu nog steeds doen. Mensen kwamen naar mij toe als ze ergens mee zaten en waren open; ik kijk nergens raar van op en ben zelf ook open (en een beetje anders).
Als student moest mijn studie zeker gericht zijn op mensen en mensen helpen. Daarnaast wilde ik ook mijn creativiteit kwijt kunnen en mijn analytisch vermogen gebruiken. Toegepaste Communicatiewetenschap aan de Universiteit Twente is het geworden, aangevuld met Psychologie en een minor Multidisciplinaire Consultancy. Later zijn daar nog de masters Communicatie en Educatieve Psychologie bij gekomen. Het leek me heel mooi om goed onderwijs op te zetten in een ontwikkelingsland, om ook hen goede kansen te kunnen bieden. Een stukje van mijn droom heb ik waargemaakt; mijn afstudeeronderzoek heb ik in Chili gedaan binnen het project "No child left behind", wat betekent dat iedereen wordt meegenomen binnen het onderwijs. Hiervoor heb ik op basis van de theorie en de praktijk een softwareprogramma ontworpen in een team met twee engineers. Mijn rol hierbinnen was het educatieve aspect ontwerpen en onderzoeken. Een prachtige ervaring, waar ik ook een wetenschappelijk artikel over heb geschreven en gepubliceerd.
Als promovenda aan de Universiteit Twente heb ik gewerkt binnen een groot internationaal project genaamd Go-Lab. Go-Lab is erop gericht om basisschool- en middelbare school leerlingen te laten leren door middel van onderzoekend leren. Leerlingen zetten binnen een online leeromgeving zelf een experiment op, voeren hun onderzoek uit en doen op die manier kennis en vaardigheden op. Hierbij worden zij ondersteund door hulpmiddelen die zijn ontwikkeld tijdens het project. Zelf heb ik het hulpmiddel, de Experiment Design Tool, ontwikkeld en onderzocht. Hiermee kunnen leerlingen zelfstandig experimenten opzetten en uitvoeren. Een belangrijke conclusie uit mijn onderzoeken, is dat het niveau van een leerling op de voorkennistoets bepalend is voor de effectiviteit van de mate van en het soort ondersteuning.
Naast mijn eigen onderzoeken die allemaal zijn gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften, heb ik een grote bijdrage geleverd aan het ontwerp van diverse online laboratoria, heb ik diverse online leeromgevingen gemaakt en heb ik bachelor- en masterstudenten begeleid. Dit paste zo goed bij me, dat ik daar na het behalen van mijn doctoraal (2018) mee door ben gegaan als zelfstandige.
Als zelfstandige binnen mijn bedrijf Edu-Process, heb ik onder andere tientallen studenten met een gedragswetenschappelijke studie van diverse hbo- en universitaire instellingen begeleid, heb ik de syllabus inclusief opdrachten van een ProfEd cursus met betrekking tot verkeersveiligheid ontworpen voor een Nederlandse universiteit, heb ik de kwaliteit van vervoersexamens helpen verbeteren bij het Nederlandse bedrijf dat zich hiermee bezighoudt, en heb ik bij datzelfde bedrijf als projectleider onder andere een examenvak opnieuw vormgegeven door middel van een onderzoek met de betreffende stakeholders.
Met Bijzonder unIQ richt ik me op mijn passie, de rode draad in mijn leven, namelijk het beste uit mensen halen, in dit geval hoogbegaafde kinderen, ouders en professionals in het onderwijs. Hoogbegaafdheid heeft mijn interesse meer dan gewekt; ik zie, ervaar, ontdek en lees wat het met iemand kan doen. In mijn dagelijks leven (zowel privé als werkgerelateerd), mijn omgeving, maar ook in de literatuur. Hoogbegaafdheid is geen garantie voor succes, noch voor falen. Hoogbegaafdheid is een andere manier van denken, voelen en verwerken. Jezelf en je kind kennen is de basis. Vanuit wie jullie zijn, kunnen jullie vooruit. Jouw kind zich laten ontwikkelen als persoon, via zijn of haar pad, naar zijn of haar plek. Maar ook, jezelf en jullie als gezin ontwikkelen, via jullie pad, naar jullie plek.
Ik sta in het register van Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (zie website SKJ voor meer informatie) als Master-psycholoog SKJ onder registratienummer 160031331.